Vizită de lucru în judeţul Satu Mare a ministrului apelor şi pãdurilor, Ioan Deneş

Ministrul apelor şi pãdurilor, Ioan Deneş, s-a aflat joi, 4 aprilie 2019 într-o vizită de lucru în judeţul Satu Mare, însoţit de Gheorghe Mihãilescu, director general al Regiei Naţionale a Pãdurilor Romsilva şi Victor Sandu, director general al Administraţiei Naţionale ‘‘Apele Române‘‘. Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, alãturi de conducătorii structurilor regionale şi judeţene ale ministerului au insoţit delegaţia guvernamentală la obiective de investiţii în domeniul forestier şi al apelor din judeţ.

Prima vizită a fost pe un şantier de împădurire în Livada, pădurea Mujdeni. Împreună cu un grup de elevi, voluntari, participanţii au plantat peste 300 de stejari, plantări de completare pe un trup de pădure înfiinţat în anul 2017. În continuare, delegaţia s-a deplasat la Certeze, în satul Moişeni unde s-a făcut o evaluare a stadiului lucrărilor de apărare pe Valea Rea, constând în ziduri de sprijin şi regularizări de albie.

La sediul primăriei Negreşti-Oaș a avut loc o întâlnire cu primarii din zona Oaş şi nu numai, unde ministrul Ioan Deneş a prezentat proiectele de investiţii care se derulează în judeţ, cu finanţare asigurată prin Ministerul Apelor şi Pădurilor. Investiţiile preconizate în acest an sunt semnificative, ministrul a dat asigurări că există fonduri necesare, şi a insistat pe finalizarea investiţiilor “istorice” unele şantiere având o vechime de peste 20 de ani.

– „Punere în siguranță a liniei continue de apărare râu Crasna în zona localităților Giorocuta și Supuru de Jos, județul Satu Mare”, cu o valoare totală actualizată de 6,5 mil lei; în cadrul acestuia se vor realiza următoarele capacități: 0,78 km regularizare, 1  prag de fund;

– „Amenajarea râului Someș pe sectorul Ulmeni – Apateu, județele Maramureș și Satu Mare”, cu o valoare totală actualizată de 55,23 mil lei; capacități: 9,6 km consolidare mal.

Delegația a inspectat și stadiul lucrărilor care se derulează în cadrul proiectului de investiții „Amenajare Vale Lechincioara și Vale Bârloagele” și Acumularea Călinești.

Valoarea totală actualizată a lucrării „Amenajare vale Lechincioara și vale Bȃrloagele, județul Satu Mare” este de 14,88 mil lei. Capacitățile care se vor realiza: 16,473 km amenajare albie, 5,668 km consolidare mal, 0,2 km reabilitare dig, 6 bucăți praguri, 2 bucăți disipator și rizbermă și o cădere. Valoarea alocată în anul 2019, din surse proprii, pentru acest proiect este de 8,30 mil lei. Capacități care se vor realiza în 2019: Valea Lechincioara – 34- de metri reprofilare albie,  o cădere H = 1 m; pe Valea Bârloagele: 2537  de metri reprofilarea albiei, 2140 m ziduri de sprijin, un prag de fund. Termenul de punere în funcțiune este anul 2019.

 

În comuna Cămârzana, s-au vizitat două obiective de investiţii, ambele însemnând punerea în siguranţă a clădirilor şi a drumurilor împotriva inundaţiilor, unul pe valea Bârloagelor şi unul pe valea Lechincioara. Suma totală alocată investiţiilor în comună depaşeşte 15 milioane de lei. Până în acest moment lucrarea de pe valea Bârloagelor este în faza avansată de atribuire, lucrările putăndu-se demara în acest an. Ultima oprire a ministrului în judeţul nostru a fost la Călineşti Oaș, la barajul de acumulare. Aici, specialiştii Apelor Române au făcut o prezentare a proiectului de peste 50 de milioane de euro care va pune în siguranţă toate localităţile din bazinul hidrografic Tur.

În cadrul tuturor întâlnirilor, ministrul a insistat pe o relaţie strânsă între autorităţile locale şi cele guvernamentale, şi pe o bună şi permanenţă informare a cetăţenilor privind stadiul investiţiilor statului.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 4, 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.