Placă comemorativă la Hotoan cu reprezentanții comunității la Marea Unire de la Alba Iulia

Luni, 8 aprilie, zi de primăvară autentică, a venit rândul localității Hotoan, Comuna Căuaș, să fie în atenția Direcției Județene pentru Cultură și a celor de la Cenaclul literar ”Afirmarea”. Aici s-a dezvelit placa comemorativă cu reprezentanții trimiși la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918 pentru a hotărî soarta Transilvaniei, unirea cu patria mamă România.

După intonarea Imnului de Stat al României a luat cuvântul primarul comunei, Marius-Andrei Roka. El a vorbit despre însemnătatea evenimentului, de faptul că în 1919, un număr de localnici au fost executați de bandele bolșevice. Acum ei sunt eroii satului. Placa dezvelită astăzi este un omagiu adus înaintașilor, și face ca amintirea lor să fie vie.

Directorul Direcției Județene de Cultură, Zamfir Danciu a arătat că acest program a fost inițiat de Ministerul Culturii. După localitățile Medieșu Aurit, Pișcari și Halmeu a venit rândul hotoanilor. Acest program este organizat în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare. Zamfir Danciu a înmânat cartea ”Credenționalele, Sătmărenii la Marea Unire”, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca.

Apoi au urmat cei doi preoți, cel orthodox și Greco-catolic să oficieze o slujbă de pomenire și să sfințească placa comemorativă cu numele celor tirimiși de obște la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918: Constantin Albu, Gavril Vanca, Gheorghe Sălăjan, Traian Sălăjan și Vasile Pătcașiu preot greco-catolic. ,,Onoare și recunoștință localității care i-a trimis cu credenționale în data de 28 noiembrie 1918”.

Directorul Zamfir Danciu a luat cuvântul și a spus că se bucură că ambii preoți, ai cultelor ortodox și greco-catolic au luat parte la sfințirea plăcii, ceea ce nu a văzut în celelalte localități. Ca și candidat la alegerile europarlamentare, a luat cuvântul și Ovidiu Silaghi care a spus că trebuie să fim uniți pentru încă 1.000 de ani de acum înainte.

La rândul său, George Vulturescu a făcut precizarea că sătmărenii au fost eliberați de către armata română la 19 aprilie. A amintit de intrarea bandelor bolșevice în sat, de rechizițiile efectuate, de faptul că cei care s-au opus, au fost executați. A vorbit despre ce înseamnă credenționale, cuvânt care înseamnă împuternicit, nefolosit în alte prilejuri. A fost prezent și directorul Muzeului Județean Satu Mare, dr. Liviu Marta care a apreciat această activitate a Direcției pentru Cultură. Se știe că oamenii din satul Hotoan au avut de suferit, este o minune că preotul Vasile Pătcășiu a scăpat cu viața. A promis că se vor reface monumentele care cinstesc lupta înaintașilor noștri.

A luat apoi cuvântul Mihai Mocanu, din partea Muzeului Județean care a vorbit despre semnificația evenimentului, dând citire unul frumos material. Gheorghe Sălăjanu, rudă cu doi dintre cei care au făcut parte din delegația de la Alba Iulia, a vorbit despre semnificația evenimentului, după care au urmat membrii cenaclului ,,Afirmarea” care au citit din ultimele lor creații: Ioan Tipu Sălăjanu, Ioan Anițaș, Carol C. Koka, Mihai Sas, Cornel Burcea, dr.Aurel Pop,Ioan Nistor, și George Vulturescu. A luat cuvântul și Virgil Bocancioș, fiu al satului, al cărui bunic a fost Gheorghe Sălăjan, trimis la Alba Iulia ca să voteze unirea cu țara mamă.

Pentru eternitatea momentului, cei prezenți s-au fotografiat în grup.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 8 aprilie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to Placă comemorativă la Hotoan cu reprezentanții comunității la Marea Unire de la Alba Iulia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.