Viața nefericită a lui Nefertiti, regina Egiptului Antic

În jurul secolului al IV, lea î.C. faraonul Amenofis a întreprins numeroase reforme, care au transformat societatea egipteană. O bună parte dintre aceste reforme se datorează și reginei Nefertiti, soția faraonului. Dar, Nefertiti a dispărut din viața publică, însăși faraonul i-a șters numele din istorie, distrugând toate statuile ei. Nefertiti a fost înlocuită de un consilier al faraonului, de enigmatica Semenkare, o persoană tânără, care ar fi putut avea relații amoroase cu faraonul.

Nefertiti a încercat să dea o lovitură de stat, planul său a dus la moartea lui Semenkare și a faraonului, după 12 ani de domnie. Nefertiti a încercat să profite de dublul deces pentru a-l declara faraon pe unul din fiii săi, Tutankhamon. Tânărul faraon a abolit monoteismul și a fixat capitala Egiptului la Teba.

Este unanim acceptat că Nefertiti este fiica cea mare a generalului Aya. Numele ei înseamnă ”Frumoasa care, iată, a sosit”. La 16 ani s-a căsătorit cu tânărul său văr Amenofis. La 12 ani s-a urcat pe tron și a fost sub influența reginei-mamă. După eliberarea de această tutelă a inițiat o serie de reforme, printre altele, abolirea politeismului și adorarea unui singur zeu: Athon. Capitala a fost mutată la Amarna.

La un an după ce l-a adus pe lume pe viitorul faraon Tutankhamon, a avut loc divorțul dintre Nefertiti și Amenofis al IV-lea. Nefertiti s-a retras, la vârsta de 30 de ani, într-o fortăreață, până la moartea prin otrăvire a faraonului. Despre Nefertiti nu mai știm mare lucru. În schimb Tutankhamon a devenit faraon la o vârstă fragedă. El a mutat capitala la Teba, rupând legătura cu ”faraonul eretic”. Știm că a murit foarte timpuriu și a fost înhumat în Valea Reginelor. Mormântul lui a fost descoperit în anul 1922, de Howard Carter și lordul Carnavon, unicul mormânt de faraon a rămas neatins până în zilele noastre.

În Muzeul Egiptului din Berlin se păstrează bustul lui Nefertiti, descoperit printre dărâmăturile atelierului artistului Tutmes, în prefectă stare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 10 aprilie 2019. Filed under Curiozități. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.