La Satu Mare a fost dezvelit bustul omului de cultură de prim rang, Gheorghe Bulgăr

Vineri, 12 aprilie 2019, o zi importantă în viața culturală a orașului. A fost dezvelit bustul omului de cultură, eminescologului, academicianului Gheorghe Bulgăr, personalitate de prim rang în cultura românească. Bustul a fost dezvelit prin grija Ministerului Culturii și Identității Naționale, Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, Parohiei Ortodoxe ”Adormirea Maicii Domnului” și Redacției ”Poesis”.

Dezvelirea bustului s-a făcut pe strada 1 Decembrie 1918, în fața clădirii Inspectoratului Școlar Județean, vizavi cu bustul unui alt mare om de cultură, ctitor de școală românească Dariu Pop. Evenimentul a început cu intonarea Imnului de Stat al României, după care poetul George Vulturescu a vorbit despre însemnătatea acestui moment și despre motivele ce au determinat ca acest bust să fie ridicat în fața Inspectoratului Școlar Județean.

Soborul de preoți în frunte cu preotul dr. Cristian Boloș a sfințit bustul. Au fost prezenți numeroși oameni de cultură sătmăreni, invitați din Baia Mare, Cluj Napoca, Sălaj. George Vulturescu a vorbit despre personalitatea lingvistului, istoricului literar și eminescologului Gheorghe Bulgăr. El s-a născut la 13 aprilie 1920 în localitatea Sanislău (Satu Mare). Studiile primare le-a făcut în localitate, apoi a urmat liceul ”Emanuil Gojdu” din Oradea,  după care a urmat Facultatea de Litere și Drept.

Gheorghe Bulgăr a participat la război, făcând parte din unitatea care a luptat la Păuliș, este veteran de război. A profesat la București, la catedra de Limba și Literatura Română, a fost cercetător la Institutul de Lingvistică, lector la Paris, profesor asociat la Universitatea din Lyon. A publicat numeroase studii despre stilistică, filologie și istorie în deosebi despre opera lui Mihai Eminescu Pentru ”Dicționarul limbii poetice a lui Eminescu”, publicat la Editura Academiei a fost premiat cu Premiul Academiei.

A luat apoi cuvântul inspectorul școlar general al I.S.J. Satu Mare, Călin Durla care a vorbit despre importanța creației lui Gheorghe Bulgăr, un deschizător de noi drumuri. Au luat cuvântul și viceprimarii municipiului Satu Mare, Doina Feher și Adrian Albu, relevând importanța pentru Satu Mare a acestui nou bust al unui om de mare faimă.

Din partea oaspeților a luat cuvântul Ioan Cristofor, reprezentantul scriitorilor din Cluj la Uniunea Scriitorilor și Săluc Horvat. Așezarea acestui bust în fața Inspectoratului Școlar trebuie să fie un imbold în munca de fiecare zi a cadrelor didactice.

Au mai vorbit directorul Direcției pentru Cultură al județului Satu Mare, Zamfir Danciu preotul din Sanislău și dr. Alexandru Zotta, care s-a referit la aspecte ale creației lui Gheorghe Bulgăr. Ultimul care a luat cuvântul a fost fiul marelui om Liviu Bulgăr, care a evocat pagini din viața și activitatea tatălui său, întâlnirile acestuia cu alți oameni de seamă și a mulțumit tuturor pentru contribuția adusă la așezarea bustului în acest loc binecuvântat.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 12, 2019. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to La Satu Mare a fost dezvelit bustul omului de cultură de prim rang, Gheorghe Bulgăr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.