Profesorul Gheorghe Munteanu își lansează a doua carte, ”Oameni de lângă noi, portrete și interviuri”

Profesorul Gheorghe Munteanu își lansează luni, 15 aprilie cea de-a doua carte, intitulată ”Oameni de lângă noi, portrete și interviuri, apărută la Editura băimăreană Eurotip. Cartea a apărut în condiții grafice excelente și oferă o multitudine de informații atât despre geografia și etnografia Țării Oașului, dar și a Codrului și a Maramureșului.

Un bun observator al mediului în care trăiește, autorul ne aduce în prim-plan oameni ai locului, trăind în mediul lor rural, cu obiceiuri și datini moștenite de la predecesorii lor.

Paginile cărții ne relevă un exigent reporter, care știe să poarte un viu dialog cu oamenii care practică meserii pe cale de dispariție. Autorul știe să câștige încrederea oamenilor care își deschid sufletul. ”Una este să fii geograf, profesor de geografie și alta să fii scriitor”, mărturisește Gheorghe Munteanu în nota asupra ediției.

Cartea cuprinde 17 povestiri, care ne introduc în mirifica zonă din nord-vestul României. Autorul reușește să surprindă graiul neaoș, popular al oșenilor, care îi este atât de drag. Dorul de a cunoaște noi locuri și oameni l-a îndemnat pe profesor să călătorească, ajungând la Sinaia, Vârful Omu ”străbătând potecile pajiștilor subalpine, trecând prin pădurea de jnepeni, admirând formațiuni stâncoase alcătuite din roci sedimentare”.  Nu a ratat nici Babele și nici Sfinxul. La fel de interesantă s-a dovedit a fi și excursia la Mănăstirea Măriuș, prilej de a cunoaște oameni și întâmplări deosebite.

Citind cartea, aflăm întâmplările care i-au adus lui Moș Pătru Godja porecla de ”Pupăză” și crâmpeie din amurgul vieții lui, povestite de văduva lui, Ioana Godja. Nici Cimitirul Vesel nu a fost ocolit, excursia de aici a oferit prilejul de a cunoaște oameni deosebiți precum irlandezul Peter Damian Hurley sau celebrul Grigore Leșe, un om celebru al locului, Pătru Bârlea, care a contribuit la creșterea prestigiului Ansamblului Folcloric Mara.

Autorul acordă un spațiu larg fierarilor din Țara Oașului. Altădată potcovarii își transmiteau meseria din tată în fiu. Astăzi este tot mai rar întâlnit acest obicei. Sunt evocați potcovarii din Trip, Târșolț, Racșa, Turț, Orașu Nou, Prilog Vii și Vama. Oameni ca Bondi Mihai, Varga Petre, Vasile Dragoș, Prodan Petru, Bandi Vasile, Tebécs Elemér sau frații gemeni Cseh István și Cseh Attila fac cinste locului.

Gheorghe Munteanu s-a născut la 19 noiembrie 1962 în municipiul Satu Mare. Este profesor de geografie la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” și la Școala Gimnazială ”Constantin Brâncoveanu”. A absolvit opt clase la Sighetu Marmației. A făcut și studii de pictură la Sighetu Marmației și Satu Mare. A absolvit Liceul de Construcții Satu Mare. A urmat apoi Facultatea de Geografie la Universitatea din București. A obținut gradul didactic I, în anul 2000. A publicat articole cu tematică geografică în diverse publicații locale și naționale.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 14, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.