Monumentul ridicat în cinstea eroilor de la Hodod, resfințit printr-o ceremonie oficială

La 100 de ani de la sacrificiul suprem făcut de cei 18 eroi căzuți în luptele purtate de Armata Română pentru eliberarea Sătmarului, monumentul ridicat în cinstea lor în localitatea Hodod a fost resfințit în cadrul unei ceremonii oficiale.

Mausoleul a fost ridicat în anul 1931 la iniţiativa d-nei Elena Pop Hossu Longin şi a protopopului greco-catolic din Şimleu Silvaniei, Ilie Călăuz şi a fost reabilitat anul acesta de către Consiliul Judeţean şi Muzeul Judeţean Satu Mare prin proiectul „Reabilitarea mormintelor și a operelor comemorative de război din judeţul Satu Mare”, finanțat de Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Tot cu această ocazie, a fost amplasat un catarg cu tricolorul, în semn de cinstire adus eroilor căzuţi aici în urmă cu 100 de ani.

Din programul evenimentului au făcut parte ceremonialul religios de sfințire a monumentului, a drapelului și parastasul în memoria eroilor, oficiate de un sobor de preoți conduși de către Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului alături de Florian Mocanu, protopop de Carei.

De asemenea publicul a asistat la ridicarea drapelului pe catarg, alocuțiunile despre faptele istorice ce au avut loc în urmă cu 100 de ani, dar și ce a presupus proiectul de reabilitare, repredarea monumentului din custodia muzeului în cea a primăriei, depuneri de coroane și ceremonialul militar care a inclus și tragerea a trei salve cu muniție de manevră de către un pluton de militari.

Instituția Consiliului Județean Satu Mare a fost reprezentată la acțiune de către vicepreședintele Ioan Rus și directorul de cabinet, Ștefan Coșarca.

După închierea ceremoniei oficiale, cei doi au vizitat și celelalte două monumente din Hodod, restaurate în cadrul aceluiași proiect.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 16 aprilie 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.