Spectacol omagial la împlinirea a 100 de ani de la eliberarea orașului și județului Satu Mare

Sub patronajul Consiliului Județean Satu Mare, Muzeului Județean Satu Mare, Asociației Civică Tempora, Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, Casei Corpului Didactic ”Dariu Pop”, la Filarmonica ”Dinu Lipatti” a avut loc marți, 16 aprilie, cu începere de la ora 18,00 un spectacol omagial. Evenimentul a fost dedicat împlinirii a 100 de ani de la eliberarea orașului și județului Satu Mare și instaurarea administrației românești. Moderatoarea evenimentului a fost dr. Daniela Bălu, director adjunct al Muzeului Județean Satu Mare.

Pentru început, Ioan Rus, președintele Consiliului Județean Satu Mare, a spus că noi cei de astăzi avem datoria să-i cinstim pe înaintașii noștri care au făurit cu sânge România Mare. ”Chiar în această dimineață la Hodod a fost înălțat drapelul tricolor și s-a sfințit catargul în amintirea eroilor. Trebuie să cinstim pe toți luptătorii indiferent de naționalitate. O să-l omagiem și pe eroul colonel Constantin Paulian, care a căzut eroic la datorie”.

Viceprimarul Adrian Albu, a spus că la 1 Decembrie, părțile nord-vestice al țării erau încă sub ocupație maghiară. Satu Mare se va elibera mai târziu, după patru luni de zile când România a devenit cu adevărat Mare. Din păcate în Al Doilea Război nu am intrat de partea cui trebuia, a venit anul 1940 când au fost pierduți peste 43.000 de kilometri pătrați. Eroii din Primul Război Mondial și-au dat viața pentru ca noi astăzi să avem această frumoasă țară. Azi trăim într-un mediu multinațional, dar să nu uităm niciodată că suntem români.

Dr. Daniela Bălu a explicat cu lux de amâninte situația României în anii 1918- 1919. Regiunile vestice ale țării au rămas sub conducerea Republicii Socialiste Ungare, a lui Bela Kun. La 13 octombrie 1918 la Belgrad s-a semnat o convenție care stabilea linia de demarcație. Iuliu Maniu a cerut în repetate rânduri ca teritoriile vestice să ajungă sub administrație românească. Ungurii au atacat satele românești, au jefuit și confiscat bunuri, au bătut și împușcat oameni. Ca urmare, armata română a primit mandatul să înainteze spre vest. În fața acestei situații, în data de 16 aprilie armata română a declanșat atacul. În cinci zile armata română a pus stăpânire pe localitățile Satu Mare și Oradea, luptele au continuat și în 17, 18 și 19 aprilie.

La Satu Mare primarul maghiar a primit armata română eliberatoare, până și maghiarii se bucurau că au scăpat de bolșevici. În câteva zile Augustin Ferențiu devine primarul orașului. Primul general care a intrat în Satu Mare a fost generalul Davidoglu, care a spus că ”nu ca armate dușmane am venit, ci ca prieteni”. Seara, în sălile restaurantului Dacia, atunci Panonnia, s-a dat un bal la care au participat peste 500 de personae. La 27 aprilie s-a instalat primul prefect român al județului Alexandru Racoți. Au fost apoi amintite realizările românești în cei 20 de ani care au urmat. Numai numărul întreprinderilor industriale a crescut de 10 ori, în învățământ realizările de seamă au fost obținute prin străduința lui Dariu Pop.

În continuare a evoluat Cvartetul 4ever al Filarmonicii ”Dinu Lipatti”, după care profesorul Ioan Nistor a prezentat alocuțiunea ”Rolul inspectorului școlar Dariu Pop, eminent cărturar, compozitor, la organizarea învățământului în limba română”. A venit apoi rândul Corului ”Solemnis” al Bisericii Nașterea Domnului din Carpați 2, dirijat de profesoara Maria Chiș.

Corul a interpretat ”Suita corală Țara Oașului”, compozitor Dariu Pop, ”Oratoriu” de Gheorghe Mandicevski, ”Miluește-mă, Dumnezeule”, compozitor Gheorghe Cucu, ”Trăiască România Mare”, compozitor Abraham Levy Ivela. Clubul de istorie militară HONOR ET PATRIA, de la Muzeul Municipal Câmpulung Muscel, Detașamentul Mateiaș au format garda de onoare.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 16, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.