Mircea Dinescu și-a lansat la Satu Mare cea mai nouă carte, ”Colierul din bomboane de colivă”

Marți, 16 aprilie, la Dana II, cunoscutul poet Mircea Dinescu și-a lansat cartea ”Colierul din bomboane de colivă”, editura Fundația pentru Poezie Mircea Dinescu Port Cultural Cetate, 2017. ”Poetul este arhicunoscut, încă de la Revoluție, este un om de cultură, face parte din eșalonul cel dintâi al culturii noastre”, după cum a spus directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo.

”Din primele zile ale anului 1990, scrierile sale au depășit sordidul, banalul, au vorbit despre un poet matur, dar totodată un poet sobru. Mircea Dinescu este fulgerat de mii de idei, în poeziile sale scrie despre bucuria de a trăi și de a împărți cu alții această bucurie”, a spus directorul adjunct al CJCPCT, dr. Felician Pop. Prezența lui la Satu Mare va rămâne ca un moment unic în cultura sătmăreană.

”Cu exact 160 de ani în urmă, cu o casă mai încolo a înoptat marele poet maghiar Petöfi Sandor. Cu Mircea Dinescu a apărut o altă voce, o altă abordare, deoarece așa cum a spus Mircea Dinescu, poetul e un animal marin care trăiește pe uscat și încearcă să zboare”, a mai spus Felician Pop.

Mircea Dinescu a spus că până în 1990 a publicat multe cărți, atunci ”se căutau șopârle în versuri”, era cenzurat totul. După 1990 situația s-a schimbat, atunci a avut loc o adevărată minune, a început să năvălească cultura prin toate sursele. În scurt timp va scoate o altă carte intitulată ”Scaunul cu trei picioare”, care urmează să fie definitivată.

Mulți nu cred că scrie el versuri, deoarece îl cred bucătar. După 1990 a apărut câțiva ani în cartea de limba română, apoi a fost scos, dar a apărut în cartea de istorie. Micea Dinescu a citit poemele sale: ”Cimitir cu fustă verde”, scrisă în urma unei vizite la Budapesta, ”Elegia ochelarilor orfani”, care începe cu întrebarea: De ce nu poartă morții ochelari?, ”Însănătoșirea nebunului”.

A citit și câteva poeme care au apărut într-o carte anul trecut: ”Radiografia unei țări” (este vorba despre Bulgaria): ”1 Mai”, ”Iisus a pogorât pe stadionul Ghencea”, ”Povestea vântului de răsărit”, ”În satul lui Laie Chiorul”, ”Ultimul ceai”, ”Nimerit”, ”MRU”, ”Emil Brumaru”, ”Geaba domnul Daea” etc.

În final s-a răspuns la câteva întrebări venite din sală. Întâlnirea cu Mircea Dinescu a fost într-adevăr un eveniment cultural, s-a desfășurat într-o atmosferă de prietenie advărată, față de un om care știe să vorbească pe limba celor mulți, are un talent deosebit de a capta atenția celorlalți. Are darul de a povesti multe lucruri interesante.

Prof. Carol C.KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 17 aprilie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.