Colonelul Constantin Paulian și sergentul Nedelcu Bosângeanu, omagiați la Păulian

Colonelul Constantin Paulian (1874-1919) a fost comandantul Regimentului 72 Infanterie, un ofițer cu aleasă cultură și educație, cu o pregătire exemplară, decorat cu numeroase medalii ce și-a pierdut viața în urmă cu 100 de ani. De numele lui se leagă obeliscul din localitatea Păulian, monument ce astăzi, 17 aprilie 2019 a fost resfințit.

Ceremonia oficială de astăzi s-a desfășurat în prezența numerosului auditoriu venit a aduce un omagiu celor care au ales să facă cel mai mare sacrificiu pentru țara lor. Cei prezenți au avut parte de un ceremonial militar, un parastas pentru pomenirea martirilor – colonel Constantin Paulian și sergent Nedelcu Bosângeanu, prezentarea semnificației zilei și a evenimentelor petrecute în urmă cu 100 de ani, resfințirea obeliscului, sfințirea și ridicarea tricolorului pe catarg, depuneri de coroane, repredarea monumentului din custodia Muzeului Județean în cea a primăriei Doba.

Cu această ocazie, elevii Școlii gimnaziale Doba conduși de director profesor Anca Potra, au pregătit câteva poezii și cântece patriotice aducând mulțumire eroilor care s-au jertfit pentru libertatea poporului român.

Consiliul Județean Satu Mare a fost reprezentat de către vicepreședintele Ioan Rus și directorul de cabinet al președintelui Consiliului Județean, fiul satului Ștefan Coșarcă, care alături de directorul adjunct al Muzeului Județean Satu Mare, Radu Ardelean au dăruit comunității o placă de marmură in memoriam sergentului Nedelcu Bosângeanu, pe care primarul comunei Doba, Mihai Ghetina a promis că o va aseza la loc de cinste.

Monumentul din Păulian a fost reabilitat în cadrul proiectului „Reabilitarea mormintelor și a operelor comemorative de război din judeţul Satu Mare” implementat de către Consiliul Județean Satu Mare și Muzeul Județean Satu Mare, finanţat de Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 17, 2019. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.